Ako začať investovať s ČSOB

Investovanie je pre každého. Jednoduchý spôsob ako investovať peniaze je práve v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking na pár klikov, kdekoľvek ste. Zvoľte investovanie do vami vybraných fondov a už iba sledujte, ako vaše investície pracujú.

Investujte po troške do seba

Pravidelné investovanie v menších sumách je dobrou formou pre začínajúcich investorov. Tak neváhajte a začnite investovať na tri kliky cez ČSOB SmartBanking.

Chcem investovať
Investovať sa dá aj megatrendovo

Vyberte si z piatich fondov, ktoré sa zameriavajú na vybrané oblasti. Nasledujte svoj životný štýl aj v investovaní. Viac si prečítate na Fondy Pre váš svet..

Chcem vedieť viac
 

Prečo začať investovať

Určite si túžite plniť svoje sny a k tomu potrebujete finančné prostriedky. Vzhľadom k inflácii je dôležité, kam svoje voľné financie uložíte, aby mohla ich hodnota potenciálne rásť. Vplyvom inflácie totiž hodnota peňazí klesá.

Nenechajte svoje financie ležať na bežnom či sporiacom účte. Prepočítajte si ako môže inflácia ovplyvniť vaše financie v inflačnej kalkulačke.

 

Inflačná kalkulačka

Suma odložená na účte
Od roku
Reálna hodnota ku koncu roka 2023
Hodnota úspor sa znížila o

Rozdiel v úsporách po zohľadnení inflácie

 

Prepočty sú informatívneho charakteru a vychádzajú z údajov Štatistického úradu SR k 31. 12. 2023.

Ako inflácia ovplyvňuje vaše financie?

Vplyvom inflácie si dnes môžete za rovnaké peniaze dovoliť kúpiť omnoho menej ako pred niekoľkými rokmi. Viac o inflácii sa dozviete v krátkom blogu.

Postarajte sa o to, aby hodnota vašich peňazí neklesala. Investovanie vám môže pomôcť poraziť infláciu v dlhodobom horizonte.

Zoznámte sa s možnosťami investovania a začnite investovať s ČSOB.

Získajte e-book o investovaní 

Jednoduchý návod s cennými radami pre budúcich úspešných investorov. Stiahnite si e-book a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o investovaní.  

Získať rady ako investovať
 

Investujte so silným partnerom

Nemusíte byť bohatý

Len pár klikov

Investovať do fondov môžete všade, kde máte prístup na internet.

Nemusíte byť expertom

Investujte podľa svojich možností

Klienti ČSOB investujú priemerne 50 EUR mesačne
a 3 500 EUR jednorazovo.

Investovanie sa prispôsobí vám

V prípade potreby si prostriedky môžete vyberať,
k dispozícii ich máte do 5 pracovných dní.

Nemusíte byť bohatý

Poradia vám odborníci

Pre bližšie informácie o fondoch a investíciách navštívte ktorúkoľvek pobočku ČSOB.

Fondy ČSOB spravuje skupina KBC Asset Management

  • Európsky správca štandardných aj alternatívnych fondov s desaťročiami skúseností na medzinárodnom trhu.
  • Spravuje viac ako 100 mld. EUR pre 2,8 mil. klientov.
  • Inovátor prinášajúci nové riešenia v oblasti zodpovedného investovania a využívania umelej inteligencie.
  • V roku 2023 získala, okrem iných, ocenenia najinovatívnejšia a najudržateľnejšia spoločnosť v odvetví investícií od magazínu World Finance.
  • V posledných 5 rokoch získala pod svoje krídla viac ako 800 000 nových investorov.
  • Na Slovensku zastrešuje investičné riešenia pre viac ako 75 000 investorov, pre ktorých spravuje približne 1 mld. EUR.
  • V 5 krajinách zabezpečuje viac ako 1,95 milióna programov pravidelného investovania.
  • Počet programov pravidelného investovania na Slovensku v januári prekročil hranicu 100 000.

Ako sa darilo ČSOB podielovým fondom v roku 2023?

V prípade najvýkonnejšieho fondu, ktorý ponúkame v ČSOB v mene EUR, sa výnosnosť v roku 2023 pohybovala na úrovni mierne nad 40 %.

Druhé najobľúbenejšie sú zmiešané fondy, kde je objem investovaných prostriedkov 32 %. Zhodnotenie najvýkonnejšieho fondu v roku 2023 bolo na úrovni 11 %.

Najviac sa darilo nášmu akciovému fondu, ktorý sa zameriava na nové technológie. Ťažil z trendu umelej inteligencie a rastu technologických spoločností – hlavne siedmich technologických gigantov, teda takzvanej Magickej sedmičky.

Rastislav Kráľ, Investičný analytik KBC Asset Management.

Práve zmiešané fondy s rozložením aktív medzi akcie, dlhopisy a nástroje peňažného trhu sú akýmsi kompromisom z pohľadu rizika medzi čisto dlhopisovými a akciovými fondmi, no nižšie riziko na druhej strane znamená aj o čosi nižšie výnosy v porovnaní napríklad s rizikovejšími akciovými fondami.

Rastislav Kráľ, Investičný analytik KBC Asset Management.

Zobraziť vývoj všetkých fondov cez
Prehľad fondov.

Ako správne investovať

Investovaním s ČSOB vkladáte svoje financie do fondov. Postupom času môžu vaše investované peniaze dosahovať zaujímavé výsledky. Čím dlhšie vaše peniaze pracujú, tým zaujímavejšie výsledky vám môžu priniesť. Rozmyslite si, koľko ste ochotný investovať, čo chcete investovaním dosiahnuť. Zhodnotenie a príprava vám môžu pomôcť odhadnúť riziko a zvýšiť pravdepodobnosť úspechu investovania.

1

Váš investičný zámer

Čo potrebujete vyriešiť? Máte voľné financie na investovanie? Nenechávate príliš veľa peňazí ležať na bežnom účte bez toho, aby mohli pracovať vo váš prospech?

2

Myslite na detaily

Ako výsledné financie z investície plánujete využiť o pár rokov? Koľko rokov si plánujete ponechať investície? Akú mieru rizika akceptujete?

3

Investujte v 3 krokoch

Rámcovú zmluvu o investovaní si zriadite v aplikácii ČSOB SmartBanking. Zvoľte si pravidelné investovanie alebo jednorazovú investíciu. Vyberte si jeden alebo viac fondov.

4

Nebojte sa zmeny

Svoje investície môžete nechať pracovať alebo uzatvárať nové investície a zatvoriť tie, do ktorých už investovať nechcete. Sledujte vývoj svojho portfólia v rozumnom časovom odstupe.

5

Využite podľa seba

Tešte sa z dosiahnutého cieľa. Vyplaťte si svoj výnos. Zarobené peniaze alebo ich časť môžete použiť aj na ďalšie investovanie. Investovanie je beh na dlhé trate. Môžete sa poradiť s odborníkmi.

 
Investičná kalkulačka
 
Zistite aký ste typ investora?

Každý človek ma iné preferencie na život, a to platí aj v oblasti financií a investícií. Zistite o sebe viac pomocou Investičnej hry. Hru sa môžete zahrať aj s rodinou a známymi a porovnať si navzájom výsledky.

Chcem vedieť viac

Váš investičný cieľ v čase

Oplatí sa sporenie

Peniaze potrebujem
do 1 roka

Finančná rezerva
Krátkodobý horizont

Uprednostnite investovanie

Peniaze potrebujem
do 3 až 5 rokov

Nové auto, rekonštrukcie,
alebo rýchle splatenie úveru
Strednodobý horizont

Peniaze potrebujem
o 5 a viac rokov

Budúcnosť detí, alebo štandard na dôchodku
Dlhodobý horizont

Ponuka investovania

Zvoľte si vhodnú investičnú stratégiu pre svoje investície. Investovať môžete pravidelne alebo jednorazovo. V ponuke ČSOB nájdete fondy určené pre rôzne ciele a každý typ investora.

 

Pravidelné investovanie

Vyhrávajte nad infláciou a malými krokmi si postupne budujte finančnú nezávislosť. Dosiahnete to zriadením si trvalého príkazu do zvoleného fondu na mesačné investovanie.

Chcem vedieť viac

Jednorazové investovanie

Väčšiu sumu peňazí nenechajte napospas inflácii na bežnom účte. Využite širšie investičné možnosti a vyšší výnosový potenciál prostredníctvom jednorazovej investície.

Chcem vedieť viac

Často kladené otázky

Pravidelné investovanie, tzv. Investičný program, si zriadite jednoducho z pohodlia vášho domova cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking, a to aj v prípade vašej prvej investície v ČSOB. Ak dávate prednosť osobnému stretnutiu, pre zriadenie pravidelného investovania môžete navštíviť aj ktorúkoľvek pobočku ČSOB.

Pri pravidelnom investovaní prostredníctvom Investičného programu si svoju investíciu vyberáte sami. Pri rozhodovaní v ČSOB SmartBankingu vám pri orientácii pomôže zodpovedanie niekoľkých otázok, ako aj informácie o jednotlivých Fondoch. Pri riešení jednorazových investícií môžete využiť naše investičné poradenstvo. Túto službu máte k dispozícii na ktorejkoľvek z pobočiek ČSOB. Náš poradca sa s vami porozpráva o vašich cieľoch, očakávanom výnose, vašom postoji k riziku a spolu s vami vyplní Investičný dotazník. Na základe neho určíme váš investičný profil, teda či je konzervatívny, vyvážený, rastový alebo dynamický. Na základe toho vám budeme vedieť odporučiť riešenie, ktoré zodpovedá vašim potrebám a preferenciám. Táto služba je poskytovaná bezplatne bez ohľadu na to, či následne investujete alebo nie.

Investovať môžete už od sumy 15 € pri pravidelnom investovaní a 150 € pri jednorazovej investícii.

Áno, je to možné. Pri vybraných fondoch aj zrýchleným procesom na pár klikov cez aplikáciu ČSOB SmartBanking. Ak ste už v minulosti investovali do niektorého z 12 fondov z ponuky v ČSOB SmartBankingu, stačí na úvodnej obrazovke zvoliť Fondy a v prehľade kliknúť pri želanom fonde na voľbu Investovať viac. Doinvestovať sa dá, samozrejme, aj v ktorejkoľvek pobočke ČSOB a to do ľubovoľného fondu z aktuálnej ponuky. Jednorazovo môžete mimoriadne investovať od 150 EUR. Ak chcete realizovať mimoriadne investície počas dlhšieho obdobia, riešením môže byť úprava sumy trvalého príkazu alebo nastavenie nového pravidelného investovania do Fondov.

Výhodou pravidelného investovania je jeho flexibilita – parametre nastaveného trvalého príkazu si môžete meniť kedykoľvek a bez sankcií (upraviť výšku, nastaviť alebo upraviť dobu platnosti) priamo v aplikácii ČSOB SmartBanking, príp. v ktorejkoľvek pobočke ČSOB. Možné je aj trvalý príkaz zrušiť a zadať si nový trvalý príkaz, napríklad s inou frekvenciou investovania. Pokyn na predaj časti alebo všetkých podielov môžete zadať kedykoľvek a v ktorejkoľvek pobočke ČSOB. Peniaze budú pripísané na vami určený účet zvyčajne do 5 pracovných dní. Trvalý príkaz si pritom môžete ponechať naďalej a pokračovať tak v pravidelnom investovaní.

S investovaním je dobré začať čo najskôr, aby ste svojim investíciám mohli dopriať dostatok času na zhodnotenie. Zároveň platí, že čím dlhší čas máte k dispozícii na splnenie svojho cieľa, tým menšiu sumu je potrebné pravidelne odkladať. Súvisí to aj so skutočnosťou, že po čase zhodnotenie vašej investície pozitívne ovplyvňujú už aj výnosy z výnosov. Predstavu o účinku tohto efektu si môžete urobiť aj vďaka našej investičnej kalkulačke.

Pri investovaní je dobré držať sa dlhodobej stratégie. Vyhnite sa prípadným panickým odpredajom svojej investície v čase poklesov a teda realizovaním straty, naopak využite nižšie ceny na doinvestovanie. Poklesy na finančných trhoch sú bežné, je potrebné sa na ne pozerať aj ako na príležitosti k nákupu. Je to podobné ako výpredaje v obchodoch, príležitosť kúpiť aj kvalitnú vec len za nižšiu cenu. Najlepšou stratégiou na rozkolísané finančné trhy ostáva pravidelná investícia, prípadne rozloženie jednorazovej investície na viac častí. Pravidelné investovanie:

  • je vďaka nižšej minimálnej investícii dostupné pre každého,
  • zníži pravdepodobnosť, že celú sumu klient investuje v momente, keď sú ceny nadhodnotené,
  • na druhej strane ponúka príležitosť na dokúpenie za nižšie ceny – a to aj formou mimoriadnej investície,
  • jednoduché cez aplikáciu ČSOB SmartBanking na pár klikov.

Pred zriadením Pravidelného investovania do Fondov, aplikácia ČSOB SmartBanking automaticky skontroluje, či sú splnené všetky potrebné náležitosti – či máte podpísaný Akceptačný dotazník, Zmluvu na diaľku a Rámcovú zmluvu o investovaní. Ak je odpoveďou áno, príslušný krok bude v procese v SmartBankingu vynechaný. Ak nie, SmartBanking vás rýchlo a jednoducho prevedie potrebnými krokmi.

Akceptačný dotazník nesúvisí priamo s investovaním. Zobrazí sa vám len, ak ste ho ešte nikdy v ČSOB nevypĺňali. Ak už ho raz vyplníte, platí pre všetky produkty a služby. Prostredníctvom Akceptačného dotazníku zisťuje banka informácie v rámci svojich zákonných povinností a s cieľom čo najlepšie klientov poznať.

Nie, v ČSOB môžete investovať kedykoľvek a bez potreby iného produktu (napr. účtu v ČSOB) – peniaze môžete do vami vybraného Fondu odosielať z akéhokoľvek bežného účtu v SR.

V prípade, ak sa rozhodnete využívať aj účet v ČSOB, ako investor určite oceníte priamo v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking:

  • jednoduché zriadenie pravidelného investovania vrátane Rámcovej zmluvy o investovaní,
  • komplexné zobrazenie vášho portfólia Fondov,
  • rýchly prístup k uskutočneným pohybom,
  • informácie o zhodnotení,
  • možnosť bezplatne meniť trvalý príkaz či duplikovať platbu.

Áno, výber investičnej stratégie je na Vás – v ČSOB SmartBanking si môžete svoju pravidelnú investíciu nasmerovať do jedného Fondu alebo rozložiť aj do viacerých Fondov (na výber máte z 12 Fondov).

Zriadenie Rámcovej zmluvy o investovaní, na základe ktorej môžete začať investovať, či už pravidelne alebo jednorazovo, je bez poplatku.

Na základe tejto zmluvy vám bude otvorené Investičné konto, ktorého zriadenie aj vedenie je taktiež bez poplatku. Investičné konto je účet, na ktorom bude evidované, koľko podielov a v ktorom Fonde vlastníte.

Zriadiť, zmeniť aj ukončiť pravidelné investovanie môžete tiež bez poplatku.

S jednorazovým aj pravidelným investovaním do Fondov je spojený vstupný poplatok. Jeho výška závisí od celkového objemu vašich investícií vo Fondoch skupiny ČSOB/KBC a od typu Fondu. Čím väčší objem investícií už u nás máte, tým nižší vstupný poplatok platíte. Výška vstupného poplatku sa pohybuje od 0 % do 3 %.

Bližšie informácie nájdete v Sadzobníku pre Investičné poradenstvo a Cenné papiere.

S fungovaním Fondov sa spájajú taktiež určité náklady (napríklad poplatok za správu Fondu či náklady spojené s auditom účtovníctva Fondu). Tieto však už neuhrádzate osobitne, ale vždy sú už odzrkadlené vo výške hodnoty 1 podielu a sú tiež zohľadnené v zobrazovanej výkonnosti Fondu v ČSOB SmartBankingu alebo na Vývoj podielových a investičných fondov | ČSOB (csob.sk). Ak vás celková výška týchto nákladov zaujíma, nájdete ju v dokumente s kľúčovými informáciami pre investorov príslušného Fondu v časti Zloženie nákladov.

"Pred zriadením Pravidelného investovania do Fondov, aplikácia ČSOB SmartBanking automaticky skontroluje, či sú splnené všetky potrebné náležitosti – či máte podpísaný Akceptačný dotazník, Zmluvu na diaľku a Rámcovú zmluvu o investovaní. Ak je odpoveďou áno, príslušný krok bude v procese v SmartBankingu vynechaný. Ak nie, SmartBanking vás rýchlo a jednoducho prevedie potrebnými krokmi.

Akceptačný dotazník nesúvisí priamo s investovaním. Zobrazí sa vám len, ak ste ho ešte nikdy v ČSOB nevypĺňali. Ak už ho raz vyplníte, platí pre všetky produkty a služby. Prostredníctvom Akceptačného dotazníku zisťuje banka informácie v rámci svojich zákonných povinností a s cieľom čo najlepšie klientov poznať."

Aký je Váš súčasný pracovný stav?

Aká je/bola oblasť Vašej práce?

Aký je pôvod Vášho majetku a finančných prostriedkov?

Na aké účely budete využívať bankové produkty?

Realizujete alebo budete realizovať na Vašom bežnom alebo sporiacom účte vklady a výbery v hodnote viac ako 15 000 € na transakciu?

Posielate/prijímate alebo plánujete posielať/prijímať na Vašom bežnom alebo sporiacom účte bezhotovostné transakcie mimo krajín EÚ, Islandu, Lichtenštajnska a Nórska?

Pred zriadením Pravidelného investovania do Fondov, aplikácia ČSOB SmartBanking automaticky skontroluje, či sú splnené všetky potrebné náležitosti – či máte podpísaný Akceptačný dotazník, Zmluvu na diaľku a Rámcovú zmluvu o investovaní. Ak je odpoveďou áno, príslušný krok bude v procese v SmartBankingu vynechaný. Ak nie, SmartBanking vás rýchlo a jednoducho prevedie potrebnými krokmi. Zmluvu na diaľku je potrebné mať uzatvorenú pre nákupom prvého online produktu. Ide o zmluvu, ktorá vám umožňuje uzatvárať zmluvy na nové produkty a služby aj bez návštevy pobočky.

Pred zriadením Pravidelného investovania do Fondov, aplikácia ČSOB SmartBanking automaticky skontroluje, či sú splnené všetky potrebné náležitosti – či máte podpísaný Akceptačný dotazník, Zmluvu na diaľku a Rámcovú zmluvu o investovaní. Ak je odpoveďou áno, príslušný krok bude v procese v SmartBankingu vynechaný. Ak nie, SmartBanking vás rýchlo a jednoducho prevedie potrebnými krokmi.

Rámcová zmluva o investovaní vám umožní investovanie do podielových listov Fondov a prípadne aj iných Cenných papierov. Súčasťou Rámcovej zmluvy sú jej prílohy: Obchodné podmienky pre Investičné poradenstvo a Cenné papiere, Všeobecné obchodné podmienky a Sadzobník pre Investičné poradenstvo a Cenné papiere, ako aj Iné zmluvné dokumenty vyžadované právnymi predpismi.

Na základe tejto zmluvy vám bude ČSOB poskytovať investičné a prípadne vedľajšie služby a tiež vám zriadi Investičné konto, na ktorom budú evidované Vaše podielové listy Fondov, príp. iné Cenné papiere.

Rámcová zmluva o investovaní vás nezaväzuje k investíciám, ani s jej uzatvorením či trvaním nie sú spojené žiadne poplatky či náklady, tie môžu vzniknúť až v súvislosti s realizáciou konkrétnych nákupov cenných papierov a ich následnou držbou prípadne predajom. Rámcová zmluva o investovaní sa uzatvára na dobu neurčitú, ale je možné ju kedykoľvek vypovedať.

V mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking máte svoje investície dostupné kedykoľvek a kdekoľvek. Stačí sa prihlásiť a získate prehľad o svojom aktuálnom portfóliu alebo uskutočnených transakciách.

Okrem toho budete pravidelne dostávať výpisy – o jednotlivých nákupoch a predajoch a štvrťročne aj prehľad o stave vášho portfólia. Výpisy budete mať k dispozícii v elektronickej podobe v Moja ČSOB. V prípade potreby môžete požiadať aj o ich posielanie poštou.

Informácie o svojej investícii môžete získať aj v ktorejkoľvek pobočke ČSOB. Aktuálne informácie o Fondoch ČSOB/KBC nájdete na www.csob.sk/fondy.

Áno, je na vás, či sa rozhodnete pre jednorazové alebo pravidelné investovanie. Stačí mať uzatvorenú Rámcovú zmluvu o investovaní a môžete začať. Minimálna výška jednorazovej investície je 150 € .

V Prehľade podielových a investičných fondov. Môžete v ňom vyhľadať konkrétny fond podľa názvu alebo len časti názvu, prípadne podľa ISIN-u. Taktiež môžete využiť filter podľa typu fondu alebo meny fondu.

Jednorazových investícií môžete uskutočniť neobmedzený počet do rôznych fondov, ale aj opakovane do toho istého fondu. Určitou výnimkou sú štruktúrované fondy, do ktorých sú investície časovo limitované a spravidla je ich možné zrealizovať len počas upisovacieho obdobia konkrétneho štruktúrovaného fondu, ktoré trvá zvyčajne niekoľko týždňov. 

Jednorazových investícií môžete uskutočniť neobmedzený počet do rôznych fondov, ale aj opakovane do toho istého fondu. Určitou výnimkou sú štruktúrované fondy, do ktorých sú investície časovo limitované a spravidla je ich možné zrealizovať len počas upisovacieho obdobia konkrétneho štruktúrovaného fondu, ktoré trvá zvyčajne niekoľko týždňov. 

Keď nemáte čas ani chuť sledovať vývoj na finančných trhoch a hľadáte čo najjednoduchšie riešenie, môžete využiť službu Investujeme za vás. Na základe vyplnenia jednoduchého dotazníka, spoločne s bankárom na pobočke zistíte, aký ste typ investora. Riešenie vám vyskladáme na mieru a o nič viac sa nemusíte starať. Sledovanie vývoja na trhu a potrebné úpravy v portfóliu plne prenecháte na skúsených odborníkov. Informovaný o vývoji vašej investície budete okrem štandardného výpisu aj prostredníctvom pravidelného kvartálneho reportu. 

Peniaze si môžete vybrať kedykoľvek v ktorejkoľvek pobočke ČSOB. Na účte vedenom v rovnakej mene ako je mena fondu, ktorý si vyberiete, ich budete mať štandardne do 5 pracovných dní.